Home
Administration
Parish Directory
Ministries
Education & Youth
Recent Events
Hierarchical Visits
Contact Information
About Orthodoxy
Publications
Policy Statements

† Неофит Патриарх Български

ПАТРИАРШЕСКО ПОСЛАНИЕ

до попадиите и дякониците в Българската източноправoславна епархия в САЩ, Канада и Австралия по повод годишната им конференция в
Брамптон, Онтарио, Канада, 18-19 юли 2019 г.

Възлюбени в Господа попадия Джуния Толберт, попадии и дяконици,

Отечески ви поздравяваме по повод годишната ви конференция в Българската източноправославна църква „Св. Великомъченик Димитър” в Брамптон, провинция Онтарио, Канада.

Приятно ни е да си спомним, че през май 2006 г., по покана на Епархийския ви митрополит Йосиф и ктиторите на храма г-н и г-жа Игнат и Дими гринка Каневи, в битността ни на Русенски митрополит, ние взехме участие в освещаването на църквата, която сега е ваш домакин и на която гостувате за пръв път.

Убедени сме, че ще се възрадвате на всичко, което видите в храма и околовръст и ще имате най- полезната конференция, вдъхновени от гостоприемството и добротата на домакините, които непременно ще направят всичко необходимо да останете доволни с незабравими спомени.

Молитвата ни в този момент е: Господ да ви насочи в Своя път, та да ходите в Неговата истина (Пс. 85:11), да Го възпявате с благодарни сърца, задето съхранява живота ви в здраве и сили да се трудите за благото на православната ни вяра в енориите ви, в домовете ви и в огромната ви по територия епархия.

Високопреосвещеният ви митрополит и наш събрат Йосиф не спира да ни уверява, че благочестиво се прекланяте пред Божието величие и смирено въздавате благодарение на любещия ни небесен Отец за всичките

Му благодеяния към Майката Българска Православна Църква - Българска Патриаршия и неразделната от нея ваша епархия.

От съдържателните ви писма до нас сме трогнати и благодарим на Бога, че като първи помощници на нашите свещеници и дякони сте едно с гях и възлюбените ни енориаши и редом с тях се трудите денонощно и оставяте отпечатък върху духовността ви, полагайки усилия за заздравяването на църковното ни единство и влагате неуморно старания за благопреуспяването на душеспасителната ви мисия.

Никога не забравяйте, че енориашите внимателно ви наблюдават и много очакват да бъдете примери и образци в предано служение на Бога и на народа, да пазите сърцата си чисти и да мислите и вършите само това, „що е истинно, що е честно, що е справедливо, що е чисто, що е любезно, що е достославно, за това, що е добродетел, що е похвала” {Филип. 4:8).

От вас много зависи дали енориашите ви ще вършат всичко с любов и търпение, с чувство за християнски дълг и преданост към светата ни Православна църква и да радеете за църковното единство. Вие можете много да помогнете на енориите ви да полагат грижи за православното християнско възпитание и просвещение на децата като следвате с ревност и боязън заповедите на нашя Господ Иисус Христос, Който е „(дълготърпелив към людете и излива върху тях Своята милост” (Сир.18:9). Имайте надежда и упование, че Той е с нас „през всички дни до свършека на света’'’ {Мат. 28:20) и се потрудете върху старанието да призовавате винаги в молитвите си Божието свято име {Пс. 79:19). Всякога помнете, че нашето житейско поприще преминава пред Божието лице и ние се стремим да следваме Богначертания светъл път във вечната истина и в неизказаната радост.

По словата на Псалмопевеца щастлив и дълъг живот ще има онзи човек, който се отклонява от зло и прави добро, търси мир и следва подир него {Пс.33:15). Св. Йоан Златоуст ни съветва да лекуваме всяка рана, нанесена от греха, въпреки болката, която ще изпитаме, защото „тази печал е кратковременна, а ползата постоянна”. Що се отнася до нашите молитви, които е необходимо да бъдат угодни Богу, трябва да знаем, че е задължително да служим на Господа Иисуса Христа в правда, мир и радост в Светия Дух, та да бъдем и ние угодни Богу и изпитани между човеците (Рим 14: 17-18).

Като знаем също думите на Псалмопевеца, че дните ни са в Божия ръка {Пс. 30:16), да молим Бога на милосърдието и на всяка утеха

(2 Kop. 1:3) да благослови вашата конференция и дневния й ред със Своята благост и човеколюбие. Нека да помним, че „Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие’’'’ (Прем. 2:23) и да не забравяме дадените ни дарования, сили и способности, а добросъвестно да ги преумножаваме и развиваме в добри начинания и полезни дела.

С отеческа обич ви поздравяваме като наши духовни чеда извън България, но запазили пламенна любов към светата ни Църква и ви пожелаваме с молитва крепко здраве, духовна сила „ново сърце и нов дух’’’ (Иез. 18:31), мир, радост в домовете и енориите ви, светли дела на любов и милосърдие, преданост към светата православна вяра и много духовни постижения по време на конференцията и събора ви, та след тях да поживеете във всяко благочестие и чистота като добра челяд на св. ни Църква.

Благословението Господне и Божията милост да ви съпътстват през всички дни на живота ви. Амин.

18.07.2019 г. гр. София

С обич в Христа,

Н  П  Б  Powered by Orthodox Web Solutions Home Back Top